Årsrapport for 2023

Her kan du lese om Fair Play Byggs arbeid i 2023, med tall og statistikk, presentasjon av ulike caser og intervjuer med aktører i bransjen.

Årsrapport for 2022

Her kan du lese om Fair Play Byggs arbeid i 2022, med saker om grov utnytting og sterke historier fra arbeidslivet, intervjuer med politikere og andre aktører om deres syn på a-krim.

Vi har også intervjuet noen av de nyansatte medarbeiderne i Fair Play Bygg Oslo og omegn, om deres bakgrunn og motivasjon for å jobbe mot a-krim. Vi presenterer også caser fra tipsene som Fair Play Bygg Oslo og omegn har mottatt og sendt til offentlige etater det siste året, med et mer direkte innblikk i kriminaliteten som rører seg i arbeidslivet.

Årsrapport for 2021

Her kan du lese om Fair Play Bygg sin avdekking av a-krim og payback i telekom-bransjen, der et av våre varsler har ført til endringer av praksis i Telenor og Telia.

Du kan også lese om lese om grov utnytting og sterke historier fra arbeidslivet, om den nye loven mot lønnstyveri, om oppsøkende svindlere som selger oppusingstjenester i privatmarkedet, og huseiere som har blitt truet. 

Vi har intervjuet noen av de forskjellige instansene som nå utgjør Fair Play Bygg Norge, om et godt og solid samarbeid som blir etablert stadig flere steder i landet. Vi presenterer også caser fra tipsene som Fair Play Bygg Oslo og omegn har mottatt og sendt til offentlige etater det siste året, med et mer direkte innblikk i kriminaliteten som rører seg i arbeidslivet. 

Vi har også møtt og pratet med flere av Frelsesarmeens medarbeidere – som er blant våre viktigste samarbeidspartnere – historiene de bevitner og menneskene de møter. Vi har snakket om gråsonene og grensene for moderne slaveri og menneskehandel, om identifisering av ofre og hvorvidt samfunnet trenger et oppdatert lovverk. Vi har dratt til Safe House Filemon – et botilbud for menn som har vært utsatt for tvangsarbeid. Vi har besøkt Migrasjonssenteret og snakket om grove tilfeller av a-krim i det rumenske miljøet, om banksvindel og fiktive lønnsslipper. 

Årsrapport for 2020:

I årets utgave av årsrapporten fra Fair Play Bygg kan du lese om vårt arbeid i ei vanskeleg tid. 2020 var eit dårleg år for dei fleste. Men somme profitterte på krisa, og kriminelle i arbeidslivet har utnytta krisa på mange vis. «Koronoakrisepengane» har gjeve nye høve for svindel frå staten, og det har vore grov utnytting av arbeidsfolk som har komme i økonomiske vanskar på grunn av arbeidsløyse og lågt dagpengegrunnlag.

Last ned rapporten som PDF:

Årsrapport for 2019:

I denne årsrapporten fra Fair Play Bygg kan du lese om arbeidet vårt, om arbeidsfolk i byggebransjen som blir grovt utnytta i et system der arbeidsmiljølov, avtaler og folkeskikk ikke gjelder. Du får høre om organisasjonsfolk som opplever at systemet som regulerer arbeidslivet, «den norske modellen», blir satt ut av spill, og om entreprenører som får en ublid overraskelse når de oppdager at «det billigste tilbudet» ikke var det beste. Men også om offentlege kontrollmyndigheter som må intensivere kontrollen, og finne nye arbeidsmetoder (og samarbeidspartnere) på grunn av omfattende endringer i arbeidslivet.

Last ned rapporten som PDF: